Inspiration via bryllupsblogs: Skal du giftes i den nærmeste fremtid?
Hvis I går og tænker på at blive gift i nær fremtid, så er det en god idé at søge inspiration via bryllupsblogs. Dem er der rigtig mange af. Nogle er flot designet og professionelt sat op med et hav af gode råd om alle lag i en bryllupsplanlægning.
Andre blogs er mere ydmyge, men alle har de det formål at gøre det nemmere at planlægge et bryllup – også hvis det skal ske i en fart.
I denne artikel vil vi begrænse os til at give nogle oplysninger om selve vielsen – hvilke muligheder vi har, og hvad de koster. At gifte sig betyder, at man indgår ægteskab, og det kan man gøre på flere måder. Man kan blive viet borgerligt på rådhuset eller ved en kirkelig vielse. Sidst i dette blogindlæg finder I en liste over ting, det er værd at vide, og som I skal huske, hvis et bryllup er nært forestående.
Gift på rådhuset
Hvis I vælger at blive gift på et rådhus, er det en borgerlig vielse. Ofte er det borgmesteren, der foretager vielsen, men det kan også være en stedfortræder, som har bemyndigelse – en embedsmand eller et byrådsmedlem.
Selve vielsen er meget kort og kontant, og det er mange steder begrænset, hvor mange gæster der kan overvære den. En borgerlig vielse er uhøjtidelig, men den kan være meget stemningsfuld, alt efter hvilket rådhus man vælger. F.eks. danner Københavns Rådhus en helt fantastisk smuk ramme om en borgerlig vielse, og i provinsen må man sige, at blandt andet det gamle rådhus i Ebeltoft og Ærøskøbings Rådhus er populære, fordi de har en unik atmosfære.
Brug lidt tid på at tjekke forskellige muligheder, for det rigtige valg af rådhus kan være med til at gøre jeres bryllupsdag helt speciel.
Hvad koster det at blive gift på rådhuset?
Det koster ikke noget at blive gift i jeres egen kommune, men hvis I vælger et andet sted, så tjek evt. priser og gebyrer med pågældende kommunes rådhus. I kan finde en masse nyttige oplysninger på www.borger.dk.
Gift i kirken
Hvis I vælger at blive gift i kirken, er det et såkaldt kirkebryllup. Her bliver I både viet og velsignet, og der er salmesang og prædiken, og alt hvad der i øvrigt hører sig til. Der behøver ikke være tale om et stort, fancy bryllup for at få et kirkebryllup, her er nemlig ingen dresscode.
I aftaler med præsten, hvordan og hvorledes I ønsker det, og er det en folkekirke, kan man vælge den kirke, man hører til, eller evt. en anden man på en eller anden måde er knyttet til. Alt sker efter aftale med præsten. I kan finde oplysninger om alt muligt vedr. kirkebryllup på www.folkekirken.dk.
Hvad koster det at blive gift i kirken?
At blive gift i kirken koster ikke noget, men mindst én af jer skal være medlem af den danske folkekirke, og så betaler I jo via kirkeskatten, kan man sige. Hvordan det er i andre trossamfund, tjekker I nemt ved at henvende jer til chefen det pågældende sted.
Gift under åben himmel
Er I mere til frisk luft og har I et særlig romantisk sted, der betyder meget for jer, f.eks. på stranden, i skoven eller hjemme i haven, så kan det i de fleste tilfælde godt lade sig gøre, hvis I taler med borgmesteren eller præsten om det.
Inspiration til bryllupsfesten fra online blogs om bryllup
Nettet byder på et overflødighedshorn af online blogs om bryllup, så der er masser af inspiration at hente – både til de store bryllupper, de små og dem midt imellem. Der er dog nogle ting, I under alle omstændigheder skal huske.
- Kontakt rådhuset eller kirkekontoret og aftal dato og evt. møde.
- Gå på borger.dk og udfyld en ægteskabserklæring, så I kan få en prøvelsesattest, der viser, at I opfylder betingelserne for at kunne indgå ægteskab. Den skal I bruge, uanset hvor I vælger, det skal foregå, og attesten er gyldig i 4 måneder.
BEMÆRK: Der er et gebyr på 1650 kr. for at få lavet denne nødvendige ægteskabserklæring.
- Tjeklister til alt det andet, finder I på utallige blogs. Bare søg på bryllup huskeliste, inspiration til bryllup eller lignende.
- Skulle I have lyst til at sætte ord på følelserne for hinanden i form af et digt, en sang eller tale, så er der hjælp at hente på festsangetaler.dk
Pøj, pøj med det hele.